VERSLAG VELUWE KEOLIS EXCURSIE 17-09-2022

 

Zaterdag 17 september vertrokken we in de ochtend met de 1698 vanaf Uithoorn busstation. Nog snel even naar het toilet en een bekertje koffie met elkaar drinken voor dat het vertrektijd is. Zoals u ziet is Uithoorn busstation in de verbouwing. De aanleg van de rail en infrastructuur voor de Amsteltram, lijn 25, is volop in gang.

 

Via de N201 en A27/ A1 reden we in de zon naar Amersfoort. Op de bufferplaats bij het station stonden weer de vele bekenden om met elkaar een gezellige bushobbydag te beleven. Stipt op tijd vertrokken we naar Harderwijk station om de GEBO Tours 723 (ex-Connexxion 9219) op te wachten. Zoals u op de foto’s ziet is deze Mercedes Citaro bestickerd voor Walibi. De bus wordt ingezet op lijn 247 naar het attractiepark Walibi. GEBO Tours was zo vriendelijk de bus in te zetten op een tijd dat we deze Citaro konden fotograferen.

Vervolgens reden we naar de garage van Smit Reizen/ GEBO Tours. We werden opgewacht door Raymond en Xafira, twee vriendelijke collega’s van GEBO Tours. Op de locaties Harderwijk en Nieuwleusen hebben zij ons meer dan fantastisch geholpen om de gewenste bussen prachtig voor de camera te krijgen.

 

Amper in de 1698 om van Harderwijk naar Zwolle te rijden brak er weer een wolkbreuk los, de laatste die instapten kregen een nat pak. Met ouderwets beslagen ramen en de kachel een beetje aan om de voorramen schoon te houden reden we over de A28 naar Zwolle.

Met de collega’s van Keolis Zwolle was afgesproken om elkaar te ontmoeten bij het Deltion College in Zwolle. De excursiedeelnemers konden daar met de Keolis 2604, een Mercedes 21 meter Capacity, meerijden naar het station voor een fotomoment. Na een korte stop op het busstation reden de 1698 en de Keolis 2604 naar de stalling van Keolis in Zwolle. Daan en Niek en andere collega’s van Keolis hadden de bussen prachtig opgesteld. Ook bijzondere bussen waren erbij zoals de Twents rode 4049, de Blauwnet 7104. OVCN had de Arriva 556 afgevaardigd. Natuurlijk werden de bussen mooi voor de camera gereden dankzij Erwin, Daan en Niek. Tevens kon er gebruik worden gemaakt van de kantine. Onze dank is groot aan Keolis voor deze gastvrijheid. We hebben Daan, Niek en de anderen hartelijk bedankt voor al hun hulp. En zoals u op de foto’s ziet, de zon scheen volop op dat moment.

 

Via een leuke binnendoor weg naar Nieuwleusen reed de 1698 haar oude vervoersgebied in. Lijn 29 van Zwolle via Nieuwleusen, Dedemsvaart naar Coevorden zal de 1698 ongetwijfeld wel eens hebben gereden. Aangekomen bij GEBO Tours wachtten Raymond en Xafira ons weer op. Omdat de zon weer scheen in overleg met elkaar besloten om het bakje koffie te doen na het maken van de foto’s.

Ze startten de bussen en zoals u ziet kregen we het prachtige gevarieerde GEBO Tours wagenpark voor de lens. Tussendoor een keer kort moeten schuilen voor een buitje. Na afloop met elkaar in de kantine gezellig koffie gedronken. Raymond was nieuwsgierig wat ons allemaal drijft als bushobbyist, dat gaf leverde leuke gesprekken op. We hebben Raymond en Xafira namens de groep uitgebreid bedankt voor hun hulp en geduld met onze vragen. GEBO Tours hartelijk bedankt!

 

Via de N377, A28 en A50 reden we in een uurtje naar de stalling in Vaassen. Erwin had permissie om met de Keolis 2404 naar kasteel Cannenburch te rijden. Met het van oorsprong middeleeuwse kasteel op de achtergrond leverde dat prachtige foto’s op.

Terug op de stalling heeft Erwin nog enkele BYD-bussen verplaatst voor de fotografen met de 1698 er natuurlijk naast. Vast verzoeknummertje is net zoals vroeger tijdens de excursies vaak “Hardenberg lijn 80” in de filmbak van de 1698. U vraagt wij draaien hahaha.

 

Langzamerhand werd het tijd voor de thuisreis. Via de oude straatweg reden we naar Apeldoorn waar we bij Paleis ’t Loo uitkwamen. Bij De Naald rechtsaf en via de route van de oude VAD buslijn 102 naar Amersfoort station gereden. Onderweg bij busstation Wittenberg nog een fotostop gehouden.

In Amersfoort namen we van de meeste mensen afscheid. Nog even gauw “lijn 6 Stadsdienst” voor Robert Renes in de fimbak gedraaid en gas erop voor de laatste etappe naar busstation Uithoorn. We reden lekker binnendoor langs Soestdijk en via Hilversum zo naar de N201. De buien namen toe, de intervalstand van de ruitenwissers werd steeds minder gebruikt.

We kunnen terugkijken met elkaar op een prachtige excursie met dank aan; Jos v.d. Klundert, Pieter Hupkes van GEBO Academy, Thijs v.d. Bles van OVCN, Keolis, Daan Logtenberg en Niek van de Vosse. Zonder hun hulp was dit onmogelijk. Tot ziens in 2023!

 

Foto 2 door Harald Jans

Foto 24 door Robert Renes