VERSLAG AMELAND EXCURSIE 09-07-2022

 

Zaterdag 9 juli jongslede was het dan zover, na twee en half jaar een echte ouderwetse lange 1698 excursie. Dit keer naar Wadden Diamant Ameland. De 1698 zat praktisch vol, de sfeer was gezellig en onderweg zat alles mee. De snelste route was via de Afsluitdijk maar vanwege de omvangrijke werkzaamheden hield dat ook een risico in voor vertraging. We hadden ruime buffertijden gepland op de route naar Holwerd Veerdam. Gelukkig waren deze niet nodig en konden we daarom gebruik maken van de gastvrijheid van Arriva Leeuwarden om op de garage een sanitaire stop te houden en een bekertje koffie/thee te nemen. Dit werd door allen zeer gewaardeerd, Arriva bedankt!

De 1698 zelf reed geweldig, zoals een Leyland het betaamt. Op Ameland was Arriva collega Jan onze gids. Hij heette met een welkomstwoord ons allen van harte welkom op, zoals Jan zei, dit “overzees gebiedsdeel”. Onderweg vertelde hij veel over heden en verleden van het eiland. Natuurlijk kwam ook de bushobbyist aan zijn trekken met fotomogelijkheden. De vuurtoren aan de Oranjeweg nabij eindhalte Sier aan Zee bood een prachtige achtergrond voor de 1698 en Arriva bus 3011.  Ook werd er een bezoek aan de garage gebracht waar tussen de ritten door de Arriva bussen worden opgeladen voor de volgende inzet. De boot bepaald grotendeels de inzet van de bussen. En deze waren bijna allemaal nodig op deze drukke zaterdag.

Met de boot van 16 uur vetrokken wij weer van Mooi Ameland naar Holwerd. De fanatieke busspotters snelden zich naar de haltes op de Veerdam om de Arriva 8691 te fotograferen, een 15 meter VDL en de enige bovendien van Arriva. Op de terugreis werd na afstapplaats Leeuwarden Station gestopt bij Hajé Zurich om te genieten van een warm buffet.

Onze grote dank aan Arriva Wadden en onze gids Jan voor de geweldige gastvrijheid op Ameland en de hulp bij de oversteek met Wagenborg Passagier Diensten van de 1698. Ook dank aan Arriva Leeuwarden voor de geboden sanitaire stop met koffie op de garage. We kunnen met zijn allen terugkijken op een gezellige en geslaagde excursie.

Voor dit excursieverslag is gebruikt gemaakt van foto’s gemaakt door de volgende fotografen:

Foto 4: de 1698 rijdt veerboot De Oerd op, Gert de Groot.

Foto 5 t/m 6: de 1698 op parkeerdek en foto van De Sier, Marcel Wijers.

Foto 8 t/m 9: Marcel en gids Jan van Arriva voor de 1698 op Nes Veerdam en 1698 bij vuurtoren.

Foto 11: de 1698 in de verte met vuurtoren en duinlandschap en Noordzee, Marcel Wijers.

Foto 20: vier Arriva VDL elektrische bussen op halte Nes Veerdam klaar voor vertrek, Marcel Wijers.

Foto 25: Arriva 15 meter diesel VDL vertrekt van Holwerd Veerdam, Daniël van der Winden.

Overige foto’s door Stichting Museumbus 1698

 

De prachtige video, zie link naar YouTube, is gemaakt door onze webmaster Marty Werkman met beeldmateriaal beschikbaar gesteld door Wouter van der Brugghen. Geniet ervan!

 

Graag willen wij de fotografen, Marty en Wouter hartelijk bedanken voor hun hulp bij dit mooie verslag. Een prachtige herinnering aan een geslaagde gezellige excursie