EXCURSIEVERSLAG BEZOEK 1698 AAN HET NOORDEN 27-05-2023

 

Opstapplaats Amsterdam Bijlmer Arena, een praatje met elkaar maken terwijl we de vertrektijd afwachten.

Foto’s door R. van der Wereld.

De Ketelbrug ging open, even snel een plaatje maken.

Zaterdag 27 mei mocht onze DVM 1698 naar Friesland, Groningen en Drenthe. De Leyland was weer even terug op het oude honk. Dat gold zeker voor de route van Groningen naar Assen via Vries en Ubbena, de oude lijn 51 en langs de Drentse Hoofdvaart. Laatste traject reed DVM lijn 20 naar Meppel.

In de ochtend waren wij van harte welkom bij Arriva in Leeuwarden en werden wij ontvangen door de manager wagenparkbeheer met heerlijke Friese oranjekoek. Wat een verrassing! Mag geen betoog dat deze zoete Friese lekkernij er letterlijk inging als koek. Bedankt Arriva voor de traktatie!

Oude herinneringen kwamen boven bij de Arriva collega’s bij het zien van onze Leyland den Oudsten op het busstation van Leeuwarden. Foto door Jos v.d. Klundert.

Heerlijke Friese oranjekoeken en Arriva bussen in de mooie karakteristieke Friese huisstijl.

Na de koffie konden wij diverse bussen prachtig op de foto zetten. Na het bezoek aan Arriva reden wij via Drachten Transferium Oost naar Groningen. Op het transferium  hielden we een korte fotostop. We waren mooi op tijd en zo konden we een Arriva en Qbuzz Qliner fotograferen. Bij Oosterpoort Opleidingen in Groningen waren wij van harte welkom om hun twee lesbussen te fotograferen. Fantastisch dat de moeite werd genomen om de bussen mooi in de zon te zetten voor de fotografen.

Qliner Arriva 7516 op Drachten Transferium Oost

De bussen van Oosterpoort Opleidingen; ex-Arriva 8367 en ex-Qbuzz 3293. Foto’s Marcel de Bruijn.

Na afscheid te hebben genomen bij Oosterpoort Opleidingen was het nog maar een paar kilometer rijden voor wij op het terrein van Qbuzz stonden.

Op het industrieterrein aan de Peizerweg heeft Qbuzz een grote locatie om de grotendeels elektrische bussen op te laden en te stallen. Bijzonder aardig dat wij ook met de 1698 van harte welkom waren bij Qbuzz in Groningen en later in Assen. Bij aankomst werden wij hartelijk ontvangen door Henri Borgman. Hij heeft diverse bussen prachtig in de zon gemanoeuvreerd voor de fotografen. Overigens zal er tussen 2024 en 2026 nog het nodige gaan veranderen in het wagenpark van Qbuzz Groningen-Drenthe. Er worden nog 158 elektrische bussen aangeschaft; Ebusco, Van Hool en Mercedes. Deze bussen zullen een groot deel van de dieselbussen gaan vervangen met als resultaat dat 90% van de vloot uitstootvrij zal zijn.

In Groningen vond ook de chauffeurswissel plaats. Collega Richard v.d. Wereld was zo vriendelijk om het eerste deel van de excursie met de 1698 te rijden. Blij dat de 1698 is goede handen was en ik zelf ook even kon ontspannen. Het laatste bezoek wat we met de 1698 brachten was aan de Qbuzz stalling in Assen. Toen was het tijd geworden om ook Henri te bedanken voor zijn geduld voor de vele verzoekjes en hulp en namen we afscheid van elkaar.

Mooi en afwisselend busmaterieel van Qbuzz door Henri prachtig geparkeerd voor de fotografen. Foto’s door Marcel de Bruijn.

De 1698 verlaat Assen NS op weg naar Emmeloord. Mooie foto door Daniël van der Winden.

Via Assen NS, waar een deel van de groep de trein nam richting huis, reden wij met de rest via de mooie route over Havelte en Steenwijk naar Emmeloord. Daar stond voor ons een lange tafel met heerlijk Chinees eten klaar. Om 21 uur na het eten volgde de laatste etappe. Af en toe bekeek ik tijdens het rijden de voldane gezichten in de binnenspiegel. Enkele sloten kort de ogen, andere voerden geanimeerde gesprekken met elkaar waar ik achter het stuur delen van mee kreeg. De 1698 heeft de 466 kilometer heerlijk gereden.

Tenslotte nogmaals veel dank aan Arriva, Oosterpoort Opleidingen, Qbuzz, Henri Borgman voor de gastvrije ontvangst, dit werd bijzonder gewaardeerd door iedereen.